Magiska och majestätiska

Klosterkyrkan

Med sin höga, tunna spira och stora, blåtonade kropp syns Vadstena klosterkyrka vida omkring. Sommartid besöks kyrkan varje dag av 2500-3000 personer.

Pris: 20 kr

Enligt Birgittas föreskrift skulle den vara av "slät gärning, ödmjuk och stark", alltså utan onödigt prål.

Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv, står den där ännu idag. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. Strax intill ligger Pilgrimscentrum, drivet av Linköpings stift. Den moderne pilgrimen har i Vadstena och Klosterkyrkan det symboliska målet för alla människors färd genom livet. I mars välkomnas man dessutom av tusentals klosterliljor i munkarnas gamla fruktträdgård.

Läs mer om Klosterkyrkan på Svenska Kyrkans webbplats →

En uppenbarelse

Heliga Birgitta fick, i en uppenbarelse, mått och instruktioner för hur Klosterkyrkan skulle byggas. Den invigdes år 1430. Sedan dess har Klosterkyrkan varit ett av Europas viktigaste pilgrimsmål.

Heliga Birgitta uppenbarelse om en Klosterkyrka i Vadstena

Vi erbjuder guidade visningar av slottet för förbokade grupper året runt och för enskilda besökare under slottets öppettider.

Utställning

Vigsel