Vallfärdsplatsen vid Vätterns strand
Magiska och majestätiska

Klosterkyrkan

Med sin höga, tunna spira och stora, blåtonade kropp syns Vadstena klosterkyrka vida omkring. 

Kyrkan är uppförd efter heliga Birgittas detaljerade instruktion.

 

Enligt Birgittas föreskrift skulle den vara av "slät gärning, ödmjuk och stark", alltså utan onödigt prål.

Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv, står den där ännu idag. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. Strax intill ligger Pilgrimscentrum, drivet av Linköpings stift. Den moderne pilgrimen har i Vadstena och Klosterkyrkan det symboliska målet för alla människors färd genom livet. I mars välkomnas man dessutom av tusentals klosterliljor i munkarnas gamla fruktträdgård.

Läs mer om Klosterkyrkan på Svenska Kyrkans webbplats →

En uppenbarelse

Heliga Birgitta fick, i en uppenbarelse, mått och instruktioner för hur Klosterkyrkan skulle byggas. Den invigdes år 1430. Sedan dess har Klosterkyrkan varit ett av Europas viktigaste pilgrimsmål.

Heliga Birgitta uppenbarelse om en Klosterkyrka i Vadstena

Guidningar

Här på Klostermuseum anordnar vi historiska guidningar och vandringar som passar de flesta åldrar. Läs mer om dem här

Utställningar

Vi strävar efter att utställningar och guidningar ska grundas i aktuell forskning. Det är ett historiskt museum men också en del av vallfartsmålet Vadstena.

Vigsel & Dop

Museet har vackra och stämningsfulla lokaler för borgerlig och kyrklig vigsel. Beroende på lokal kan ni vara upp till 100 gäster.

Translate »