Vallfärdsplatsen vid Vätterns strand

Kalendarium

Program på Sancta Birgitta Klostermuseum

April 2024

Öppettider
Torssön kl. 1117. Öppet för gruppbokningar även utanför öppettiderna.

Guidade visningar kl. 12.00 & 15.00 alla öppna dagar
Föranmälan till museet eller förköp via Salver. Se Dagliga guidningar för mer info och bokningslänkar.

Torsfre 45 apr kl. 15.00: Familjevisning
Ca 30 min. Ingår i ordinarie entré.

Familjespåret Farliga harar!
Farliga harar, musikaliska katter och fasansfulla sniglar! Ta med familj och vänner och gå en promenad genom Klostermuseet där ni får lära er om medeltidens fantastiska bildvärld och hitta ett och annat ägg!

4 apr 11 juni 2024: Hur mår du? Om psykisk ohälsa – tillfällig utställning på Sancta Birgitta Klostermuseum
Genom journaler, porträtt och berättelser skildrar utställningen livet med psykisk ohälsa under olika tider. Utställningen gör nedslag i livet på hospitalet, med exempel från Sundby sjukhus i Strängnäs och Sankt Annas sjukhus i Nyköping. Utställningen berättar också om hur det kan vara att leva med psykisk ohälsa idag. Du möter bland andra Johan som såg allt i de mörkaste färger och Kristin som inte kunde älska sitt barn. Utställningen lånas in från Sörmlands museum och visas på Sancta Birgitta Klostermuseum 4 april – 11 juni 2024. Ingår i ordinarie entré.

Tors 4 apr kl. 18.00: PREMIÄR för temaguidningen En enkel vårdhistoria
Följ med på en spännande vårdhistorisk vandring i klosterområdet! Vi berättar om synen på människa och vård genom historien, och om den sjukvård som har funnits i vår egen museibyggnad under hundratals år: klostrets sjukstugor, stormaktstidens krigsmanshus och så Vadstena hospital, senare Birgittas sjukhus, ett av landets största sinnessjukhus långt in på 1900-talet.

Vandringen går mestadels utomhus (kläder efter väder!) där kulturminnen som Trefaldighetsgården, Mårten Skinnares hus och Stora dårhuset påminner om den tid då Vadstena var en av Sveriges viktigaste vårdstäder. Vid detta premiärtillfälle ges också chansen att besöka Hospitalsmuseet. Förbokning via https://salver.se/app/event/1188.

Translate »