Aktiviteter i och utanför Sancta Birgitta Klostermuseum 2021

Klicka på månadens namn för att läsa mer. Med reservation för ändringar

September

14 augusti- 14 oktober: Björn Ola Linds galleriutställning. Fotografier, ”Träd och kretslopp”.

Gör din röst hörd!
En dag som uppmärksammar att det är 100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången i Sverige.
25 september 2021 kl 12-15:30

Lokal:
Gräsgården utanför Sancta Birgitta Klostermuseum, tag gärna med en stol.
Fri entré till Klostermuseet kl 11-17

Medverkande:
Lilliann Gilmark, Erik Carlberg, Susanne Ganstrand, Jane Råsten, Maggan Carling
Berit Ljunggren, Ingegerd Lindaräng, Maria Reuterhagen

Sång och musik:
Vadstena Vocalis
Marie Bergman

Teknik: Fegge och Mattes AB
Bildspel och layout: Cecilia Lindheimer

Servering:
Hedenskog nöjen/Kungens glass

Dagens program

Alla tiders kvinnor
Dramatisering av kvinnans roll och rättigheter från vikingatid till och med 1900-talet
Kl. 12-12:45

Körsång: Vadstena Vocalis sjunger 60 och 70-talslåtar
Kl. 13:00 ca 20 min.

1900-talets kvinnoröster
Gestaltningar av kvinnor som kämpat för rösträtt och kvinnlig frigörelse
Kl. 13:30 – 14:10

Sång och musik: Marie Bergman
Kl. 14:15- 15:15

8 oktober extra öppet kl 11-15:30, ingen guidning.
Kl 17-19 fri entré med boksignering
8 oktober: Birgittastiftelsen verksam i 101 år – Jubileumsfirande i Klosterkyrkan.
kl. 16. Ingen förbokning, välkommen!

9 oktober: Seminarium fram till 17 – fullbokad

Kl 17-18 i Klostermuseet serveras dryck med tilltugg, mingel innan föreställning på Gräsgården. Fri entré. Välkomna!

9 oktober kl. 18: Föreställning för allmänheten på Gräsgården området mellan Klostermuseet och Klosterkyrkan.. Medeltida tema med eldshow, mungiga, sång och projicerade bilder på Klosterkyrkans vägg.

Sancta Birgitta Klostermusem
Höstlov med riddartema den 30 oktober- 6 november
klockan 11-17

Älskade museer: 30–30 oktober
Riksförbundet Sveriges Museer vill fira att de flesta museerna nu till hösten är öppna igen! Styrelsen för Sveriges Museer har med start i år inrättat en årlig museihelg för att visa besökarna hur mycket museerna har saknat dem och som en nystart efter en svår tid för landets museer. Det vill vi på Sancta Birgitta Klostermuseum fira med ett fullspäckat höstlov.

Program:

Familjeguidning, ”Från kungabarnens perspektiv” kl. 12:00-12:30 och 14.00-14:30.
Historisk guidning av museet för vuxna och äldre barn kl. 15:00
Guidningarna går att förboka.

Pyssel under dagen:
Rita och måla din vapensköld.
Gör ditt eget radband eller armband.

Medeltida lekar:
Armborsttävling för barn m.m

Möt sagotanten Cecilia/Ulla kl.16:00 i rummet längst ner till höger i Dormitoriet.

November - december

Sancta Birgitta Klostermusem
Höstlov med Riddartema den 30 oktober- 6 november
klockan 11-17

Älskade museer: 30–30 oktober

Program:

Historisk guidning av museet för vuxna och äldre barn kl. 15:00
Guidningarna går att förboka.

Pyssel under dagen:
Rita och måla din vapensköld.
Gör ditt eget radband eller armband.

Medeltida lekar:
Armborsttävling för barn m.m

Gustav Vasa 500 år

Med anledning av Gustav Vasa-jubileet erbjuder Sancta Birgitta Klostermuseum en rollspelsvandring för förbokade grupper. Under vandringen träffar du ett flertal historiska personer och får delta själv med frågor och repliker. Fokus i berättelsen ligger på platsen, Folkungaättens palats, och de som varit del av händelser här: kungar, riddare, den heliga Birgitta, klosterfolket och representanter för kronan under reformationen. Vandringen täcker perioden från det kungliga 1260-talet, de tvåhundra åren av klosterliv till reformationen fram till klostrets stängning 1595.
Kungapalatset Vadstena