Aktiviteter i och utanför Sancta Birgitta Klostermuseum 2021

Klicka på månadens namn för att läsa mer. Med reservation för ändringar

24-25 juli: Medeltidsmarknad på Gräsgården, extern arrangör.
Inställd.

24 juli kl. 13.30: Utdelning av årets Birgittapris till Ingegerd Lindaräng. Tal, musik och fika. Gräsgården utanför Klostermuseet.

Pilgrimssommar 5 juli – 8 aug: Extra temaguidning ”Klosterområdet – ett vandringsmål då och nu” – tis, tors, fre kl. 13.30. ”Heliga Birgitta uppenbarar sig!” Ingegerd Lindaräng gestaltar Birgitta och läser Uppenbarelser – ons, lör kl. 11.00.

Föredrag av Annika Sandén: Några levnadsöden i Vadstena under 1600-talet
Onsdag 21 juli kl 18. Inträde 130 kr. Föranmälan till info@klostermuseum.se

Docent Annika Sundén, författare till flera böcker om 1600-talet, föreläser om folklivet i Vadstena under 1600-talet med utgångspunkt från några levnadsöden i staden, beskrivna i hennes bok Missdådare.
I dagsläget kan vi erbjuda 60 sittplatser för åhörare. Restriktionerna kan komma att ändras och vi förbehåller oss rätten att utifrån detta ändra förutsättningarna för föreläsningen.

Konser med Duo Z, 28 juli kl 18:00 i Dormitoriet, Klostermuseet. Entrébiljett 130 kr. anmälan till info@klostermuseum.se
Klangrum – en konsert där fransk elegans möter nyskrivet av både meditativ och dramatisk karaktär. Musik av bland andra Daniel Nelson, Claude Debussy och François Devienne.
Kvällens program bjuder på rykande färsk musik av Daniel Nelson, ’A short treatise on whirligigs and whammy diddles’, skrivet till Duo Z med stöd av Kulturrådet – denna ömsom virvlande, ömsom eftertänksamma musik får sällskap av Daniel Hjorths meditativa ’Anima för flöjt och violin’, även det skrivet till Duo Z, en virtuos duo för flöjt och violin av François Devienne, ofta kallad ”franska Mozart”, den italienske kompositören Giuseppe Gamminos ’Quasi un divertimento’ samt musik av Claude Debussy i eget arrangemang av Duo Z.

Augusti

10 augusti: Sista dagen för Camilla Bergmans galleriutställning.

14 augusti: Björn Ola Linds galleriutställning. Fotografier, ”Träd och kretslopp”. Vernissageföreställning, mer information kommer.
19-22 augusti: Birgittasymposium, 19/8 i Stockholm, 20-22/8 i Vadstena (ej publikt?).

21-22 augusti: Firande Gustav Vasa 500 år.
Med anledning av Gustav Vasajubileet: En av klostermuseets ordinarie temaguidningar under året har titeln Klosterliv, helgon och reformation. Den nyskrivna historiska rollspelsvandringen Klostret och kronan med tema klostertid och reformation kan förbokas av skolklasser och vuxengrupper.

September

25 sep: Festival på Gräsgården, ”Gör din röst hörd – 100 år sedan kvinnor fick rösta”. Demokratijubileum med poesi, tal och musik för alla åldrar.

Sista lördagen i september (25/9): Museidagen i Vadstena.

Oktober

8 oktober: Birgittastiftelsen verksam i 101 år – Jubileumsfirande i Klosterkyrkan.

9 oktober: Föreläsningar under dagen.

9 oktober kl. 17: Föreställning för allmänheten på Gräsgården. Medeltida tema med eldshow, mungiga, sång och projicerade bilder av heliga Birgitta.

16 oktober 2021:Galleriet: Sista dagen för Björn Ola Lind, Fotografier med tema träd och kretslopp.

30 okt – 7 nov: Höstlovsöppet med demokratitema. Demokratiutställning i galleriet, pedagogiskt material från Demokratijubileets webbsida.

November - december

Aktiviteter kring Demokratijubileet.

Gustav Vasa 500 år

Med anledning av Gustav Vasa-jubileet erbjuder Sancta Birgitta Klostermuseum en rollspelsvandring för förbokade grupper. Under vandringen träffar du ett flertal historiska personer och får delta själv med frågor och repliker. Fokus i berättelsen ligger på platsen, Folkungaättens palats, och de som varit del av händelser här: kungar, riddare, den heliga Birgitta, klosterfolket och representanter för kronan under reformationen. Vandringen täcker perioden från det kungliga 1260-talet, de tvåhundra åren av klosterliv till reformationen fram till klostrets stängning 1595.
Kungapalatset Vadstena