Aktiviteter i och utanför Sancta Birgitta Klostermuseum 2021

Klicka på månadens namn för att läsa mer. Med reservation för ändringar

Maj

Konstutställning: 1 maj – 13 juni 2021 : Margita Dahlström och Karin Ward – förlängt.

Juni

Konstutställning: 19 juni 2021 – 10 augusti 2021 : Camilla Bergman, Skulptur och teckningar

24-25 juli: Medeltidsmarknad på Gräsgården, extern arrangör.

Pilgrimssommar 5 juli – 8 aug: Program kommer.

30, 31 juli och 1 augusti: ”Visa mig vägen” ett spel om Heliga Birgitta Kl 18.00 i Klosterkyrkan.

Augusti

1 augusti:”Visa mig vägen” ett spel om Heliga Birgitta Kl 18.00 i Klosterkyrkan.
8 augusti: Sista dagen för Camilla Bergmans galleriutställning.
14 augusti: Björn Ola Linds galleriutställning. Fotografier med tema träd och kretslopp.
19-22 augusti: Birgittasymposium, 19/8 i Stockholm, 20-22/8 i Vadstena (ej publikt?).
21-22 augusti: Firande Gustav Vasa 500 år.
Med anledning av Gustav Vasajubileet: En av klostermuseets ordinarie temaguidningar under året har titeln Klosterliv, helgon och reformation. Den nyskrivna historiska rollspelsvandringen Klostret och kronan med tema klostertid och reformation kan förbokas av skolklasser och vuxengrupper.

September

18 sep: Festival på Gräsgården, ”Gör din röst hörd – 100 år sedan kvinnor fick rösta”. Demokratijubileum med poesi, tal och musik för alla åldrar.
Sista lördagen i september (25/9): Museidagen i Vadstena.

Oktober

8 oktober: Birgittastiftelsen verksam i 101 år – Jubileumsfirande i Klosterkyrkan.
9 oktober: Föreläsningar under dagen.
9 oktober kl. 17: Föreställning för allmänheten på Gräsgården. Medeltida tema med eldshow, mungiga, sång och projicerade bilder av heliga Birgitta.
16 oktober 2021: Sista dagen för Björn Ola Lind, Fotografier med tema träd och kretslopp.
30 okt – 7 nov: Höstlovsöppet med demokratitema. Demokratiutställning i galleriet, pedagogiskt material från Demokratijubileets webbsida.

November - december

Aktiviteter kring Demokratijubileet.

Gustav Vasa 500 år

Med anledning av Gustav Vasa-jubileet erbjuder Sancta Birgitta Klostermuseum en rollspelsvandring. Under vandringen träffar du ett flertal historiska personer och får delta själv med frågor och repliker. Fokus i berättelsen ligger på platsen, Folkungaättens palats, och de som varit del av händelser här: kungar, riddare, den heliga Birgitta, klosterfolket och representanter för kronan under reformationen. Vandringen täcker perioden från det kungliga 1260-talet, de tvåhundra åren av klosterliv till reformationen och klostrets stängning 1595.
Kungapalatset Vadstena