Dagliga guidningar för alla

Dagliga guidningar

Varje dag, då museet är öppet, erbjuds två guidningar. Vi har fyra olika teman som du ser beskrivna här nedan. Temaguidning  ges alltid klockan 12.00 eller 12:30 beroende på årstid. Eftermiddagens guidning börjar kl 15.00. Se under varje tema när den ges.

Coronaviruset: Bästa besökare för att värna om allas vår hälsa kommer vi minska på antal besökare som samtidigt kan vara i museet till 50 personer. Antal deltagare i alla dagliga guidningar minskas från 30 personer till endast 15 personer per guidning. Det gör vi för att skapa rymd mellan besökarna. Guiden kommer också att göra uppehåll i museet där det är rymligt. Vi önskar att ni följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte vistas ute bland andra om ni känner er förkyld.

Guidning 50 min och entré till museet

Vuxen: 130 kr  |  Barn/ungdom 8-17 år: 90 kr

Vid rabatterad entré (ex. medlemmar Birgittastiftelsen, Sveriges museer, Kulturarvskort, gäster hos Klosterhotellet och Birgittanunnorna) betalar vuxen och barn rabatterad entré och 50 kr för guidad tur.

Läs mer om priser under entré och priser

Kungasalen Vadstena Klosterhotel Klostermuseum utflylt sevärdhet

Från kungapalats till kulturmiljöarv

Följ med på en tidsresa från tidig medeltid till idag. I den övergripande visningen berättas om det kungapalats som Birger Jarl eller hans son kung Valdemar lät bygga i mitten av 1200-talet. Ett palats som omgärdades av vackra trädgårdar, fantasieggande riddarspel och politiska möten. Här undervisade Birgitta Birgersdotter drottning Blanka i svensk kultur. Palatset förvandlades till kloster och därefter till krigsmanshus, hospital och är nu Klostermuseum. Det är sagolika händelser som utspelat sig här med många inslag av internationella kontakter.

DATUM: 4 april kl 12:30

Helgon och klosterliv, då och nu

Möt en person från 1400-talet som kan berättelsen om svenska helgon. Livet i klostret levandegörs när du blir guidad genom nunnornas sovsal, ser nunnornas gång till Klosterkyrkan, får se broderier som systrarna gjorde eller försöker läsa samtida handskrifter. Du får till slut en inblick i hur dagens Birgittanunnor i Vadstena lever.

DATUM: 4 april klockan 15:00

Riddartiden och kungapalatset

En hövisk person från riddartiden berättar om hur en dag i palatset kunde se ut; med hästar som gnäggar, svärdsklingor som slår mot varandra, riddardräkter som klirrar, mat som doftar av olika kryddor från främmande länder. Kungar och drottningar, hovfolk och narrar. Du möter ett Sverige som sakta men säkert håller på att formas till en nationalstat. Det här är en visning som lockar både gammal och ung.

DATUM: 28 mars kl 15:00

Kvinnoperspektiv

Män har skrivit historia framförallt om män men i den här visningen ska du få höra talas om en rad intressanta kvinnor som på olika sätt är knutna till klosterområdet och klostret. Vi ställer också frågan: var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?

DATUM: 7 mars kl 12:30 och kl 15:00, 8 mars kl 11:30