Dagliga guidningar för alla

Dagliga guidningar

Varje dag, då museet är öppet, erbjuds två guidningar. Vi har fyra olika teman som du ser beskrivna här nedan. Temaguidning ges alltid klockan 12.00 eller 12.30 beroende på årstid. Eftermiddagens guidning börjar kl. 15.00. Se under varje tema när det ges. Förbokning kan göras.

Coronaviruset: Bästa besökare, för att värna om allas vår hälsa kommer vi att minska antalet besökare som samtidigt kan vara i museet till 50 personer. Antal deltagare i alla dagliga guidningar minskas från 30 personer till endast 15 personer per guidning. Det gör vi för att skapa rymd mellan besökarna. Guiden kommer också att göra uppehåll i museet där det är rymligt. Vi önskar att ni följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte vistas ute bland andra om ni känner er förkyld.

Guidning 50 min och entré till museet

Vuxen: 130 kr  |  Barn/ungdom 8-17 år: 90 kr

Vid rabatterad entré (ex. medlemmar i Birgittastiftelsen, Sveriges museer, Kulturarvskort, gäster hos Klosterhotellet och Birgittasystrarna) betalar vuxen och barn rabatterad entré och 50 kr för guidad tur.

Läs mer om priser under entré och priser

Kungasalen Vadstena Klosterhotel Klostermuseum utflylt sevärdhet

Från kungapalats till kulturmiljöarv

Följ med på en tidsresa från tidig medeltid till idag. I den övergripande visningen berättas om det kungapalats som Birger jarls son kung Valdemar lät bygga i mitten av 1200-talet. Ett palats som omgärdades av vackra trädgårdar, med fantasieggande riddarspel och politiska möten. Här undervisade Birgitta Birgersdotter drottning Blanka i svensk kultur. Palatset förvandlades till Birgittas kloster och därefter till krigsmanshus, hospital och nu Klostermuseum. Det är sagolika händelser som har utspelat sig här med många inslag av internationella kontakter.

DATUM:

Helgon och klosterliv, då och nu

Här får du höra berättelsen om våra svenska helgon. Livet i klostret levandegörs när du blir guidad genom nunnornas sovsal, ser deras ingång till Klosterkyrkan, broderier som systrarna tillverkade och samtida handskrifter. Du får också en inblick i hur dagens Birgittasystrar i Vadstena lever.

Riddartiden och kungapalatset

Vi berättar om hur en dag i palatset kunde se ut, med hästar som gnäggar, svärdsklingor som slår mot varandra, riddardräkter som klirrar, mat som doftar av olika kryddor från främmande länder. Kungar och drottningar, hovfolk och narrar. Du möter ett Sverige som sakta men säkert håller på att formas till en nationalstat. Det här är en visning som lockar både gammal och ung, om Folkungaättens regenter och deras storslagna kungapalats.

Kvinnoperspektiv

Män har skrivit historia framförallt om män, men i den här visningen ska du få höra talas om en rad intressanta kvinnor som på olika sätt är knutna till klosterområdet och klostret, som drottningar, helgon, nunnor och krigsmansfruar. Vi ställer oss också frågan: Var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?