Dagliga guidningar för alla

Dagliga guidningar

Varje dag då museet är öppet erbjuds minst två guidningar. Vi har fyra olika teman som du ser beskrivna här nedan. Guidning ges alltid kl. 12.00 eller 12.30 beroende på årstid. Eftermiddagens guidning börjar kl. 15.00. Se under respektive tema när det ges. Förbokning kan göras.

Covid-19: För att värna om allas vår hälsa begränsar vi antalet besökare som samtidigt kan vara i museet till 50 personer. Antal deltagare i alla guidningar begränsas till 8 personer. Guiden kommer också att göra uppehåll i museet där det är som mest rymligt. Vi önskar att ni följer Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att hålla avstånd samt att inte vistas ute bland andra om ni känner er förkylda.

Guidning 50 min och entré till museet

Vuxen: 130 kr  |  Barn/ungdom 8-17 år: 90 kr

Vid rabatterad entré (ex. medlemmar i Birgittastiftelsen, Sveriges museer, Kulturarvskort, gäster hos Klosterhotellet och Birgittasystrarna) betalar vuxen och barn rabatterad entré och 50 kr för guidad tur.

Läs mer om priser under entré och priser

Kungasalen Vadstena Klosterhotel Klostermuseum utflylt sevärdhet

Från kungapalats till kulturmiljöarv

Följ med på en tidsresa från tidig medeltid till idag. I den övergripande visningen berättas museibyggnadens hela historia med avstamp i det palats som Birger jarls son kung Valdemar lät bygga vid mitten av 1200-talet. Ett maktcentrum med utsvävande hovliv och politiska möten. Hit kom Birgitta Birgersdotter för att undervisa drottning Blanka i svensk kultur. Palatset förvandlades till Birgittas kloster och därefter till krigsmanshus, sedan hospital och nu historiskt museum. Det är sagolika händelser som har utspelat sig här och gör platsen till ett unikt nationellt och internationellt kulturarv.

DATUM: varje dag som museet är öppet kl. 12

Helgon, klosterliv och reformation

Här får du höra berättelsen om Vadstena kloster och våra svenska helgon. Birgitta Birgersdotter levde ett spännande liv på 1300-talet och grundade en ny klosterorden med centrum i Vadstena. I hennes kloster levde både nunnor och munkar, som under 200 års tid förvaltade ett andligt, ekonomiskt och kulturellt centrum i senmedeltidens Sverige. Du blir guidad i olika delar av det medeltida nunneklostret och lär dig om Birgittas liv, vardagen i klostret och de dramatiska händelserna under 1500-talets reformation som innebar slutet för det svenska klosterväsendet.

DATUM: 1, 7, 9, 14, 16, 20, 23 & 30 maj 2021 kl. 15

Riddartiden och kungapalatset

Vi berättar om Vadstena före klostertiden, om riddare och tornerspel, fagra damer och höviskt hovliv i de praktfulla salarna och den muromgärdade trädgården. Kungar och drottningar, hovfolk och narrar. Du möter ett Sverige som sakta men säkert håller på att formas till en nationalstat. Det här är en visning som går på djupet i medeltidshistorien, om Folkungaättens regenter och deras storslagna kungapalats – en av Sveriges äldsta profana byggnader.

DATUM: 2, 6, 13 & 29 maj 2021 kl. 15

Kvinnoperspektiv

Män har skrivit historia framförallt om män, men i den här visningen får du höra talas om en rad viktiga och intressanta kvinnor som på olika sätt varit knutna till klosterområdet och klostret under tusen år, som drottningar, helgon, nunnor och krigsmansfruar. Vi ställer oss också frågan: Var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?

DATUM: 8, 15, 21, 22, 27 & 28 maj 2021 kl. 15