Vallfärdsplatsen vid Vätterns strand

Heliga Birgitta

Birgitta Birgersdotter levde på 1300-talet i ett samhälle som både var likt men också mycket olikt vårt eget. Hennes livsöde väcker frågor till liv som kanske inte är helt lätta att förstå och besvara, men som ändå har flera beröringspunkter med hur vi lever idag.

Berättelsen om Birgittas kan också läsas som en modern skildring av relationer bortom tid och rum, av svårigheterna att få ihop livets många roller. Hon rör sig i maktens mansdominerade kretsar och låter även sina erfarenheter av familjeliv, vardagsbestyr, havandeskap och moderskärlek tränga in i de texter hon skriver; de så kallade uppenbarelserna. Läs mer

Redan på sin tid var Birgitta känd. Hon beskrevs som en stark kvinna i en värld där kvinnors vilja och laglott inte alltid räknades. På grund av sina orädda och rättframma budskap betraktades Birgitta av många som obekväm och besvärlig. Andra tyckte att hon uttryckte det som ingen annan vågade tala om.

Under sitt liv gjorde hon flera pilgrimsresor och levde många år i Rom där hon också gick bort år 1373. Birgitta helgonförklarades av påven 1391. Heliga Birgitta är ett av Europas sex skyddshelgon.

Guidningar

Här på Klostermuseum anordnar vi historiska guidningar och vandringar som passar de flesta åldrar. Läs mer om dem här

Utställningar

Vi strävar efter att utställningar och guidningar ska grundas i aktuell forskning. Det är ett historiskt museum men också en del av vallfartsmålet Vadstena.

Vigsel & Dop

Museet har vackra och stämningsfulla lokaler för borgerlig och kyrklig vigsel. Beroende på lokal kan ni vara upp till 100 gäster.

Translate »