Att se

Två Guidade visningar per dag
För enskilda besökare finns guidad tur på svenska då vi berättar om områdets byggnader, livet i palatset, livet i klostret, Birgittas liv och områdets senare historia och hur man upptäckte historien.

Museibyggnaden
Museet ligger i det s.k. Folkungaättens palats, ett kungligt palats som byggdes på 1260-talet. I byggandshistorien är det en viktig byggnad, inte bara för Sverige utan för hela Europa. Det är nordens, kanske norra Europas, bäst bevarade högmedeltida palats och Sveriges första profana tegelbyggnad. Här hölls stora fester, torneringar och politiska möten. På 1300-talet förvandlades palatset och blev utgångspunkt för den heliga Birgittas vision om ett nytt kloster och en ny klosterorden. Det är den enda klosterorden som grundats norr om Alperna. Klostret blev ett betydande internationellt pilgrimsmål med tusentals besökare varje år. De sista nunnorna drevs iväg 1595 och klosterområdet med hus och trädgårdar gjordes åter om, nu för att ta emot krigsinvalider från Stormaktstidens alla slagfält. Det stod färdigt under drottning Kristinas regering som det första permanenta krigsmanshuset i Europa. När stormaktstidens gick mot sitt slut minskade behovet och området fick åter igen en ny skepnad, denna gång för en kort tid som ett slags lättare fängelse och sedan på 1820-talet som mentalsjukhus. På 1950-talet flyttades de sista patienterna ut och när huset skulle renoverades kunde man bit för bit avslöja dess fantastiska historia. Idag syns de olika epokerna som spår i väggarna.

I museet ingår också en sidobyggnad, den s.k. Trossboden som byggdes som militärförråd i början av 1800-talet .

Utställning
Museet strävar hela tiden efter att utställningar och guidningar ska grundas i aktuell forskning. Det är ett historiskt museum men också en del av vallfartsmålet Vadstena.

I museet visar vi och berättar om:
• Byggnadens historia och hur man upptäckte den
• Klosterområdets historia
• Livet i kungapalatset
• Livet i klostret
• Birgittas liv och gärning
• Den kista man använde för att bära Birgittas kvarlevor från Rom till Vadstena.
• Vår unika samling medeltida textilier från klosterkyrkan, en del av dem tillverkade av systrarna i klostret
• Pilgrimer och korsfarare
• Böcker och bokproduktion
• Hantverk och kyrkokonst
• Teknik och vetenskap

I museet kan man se kortare filmer, bläddra i klostrets diarium (dagbok), läsa i Birgittas uppenbarelser. I klädkammaren kan du låta dig förvandlas till någon från den tid vi kallar medeltiden.

Guidningar och aktiviteter
För grupper erbjuder vi guidade turer i museet, klosterkyrkan och trädgårdarna.
I en vanlig guidning får man en allmän guidning där vi berättar om byggnadshistoria, palatset, klostret, Birgitta, personer och händelser.
Man kan också välja i gå djupare på något område t.ex.:
• Arkitektur
• Birgitta
• Pilgrim
• Palatset
• Trädgård

Guidning på museet kan kombineras med andra besöksmål t.ex. en stadsvandring, Vadstena slott, Alvastra, Rökstenen, Tåkern, Omberg, kyrkor etc.
Kontakta oss så kan vi sätta ihop ett helt paket åt er.

För barn
För barn finns en ordfläta där man letar ledtrådar runt om i museet. Man kan också klä ut sig i palatsets klädkammare.

Vill man ha en spännande upplevelse t.ex. i samband med sitt kalas kan man delta i skattjakten Drottningens juvelskrin. Drottningen har förlorat sina juveler och det gäller att leta reda på ledtrådar för att återfinna skatten. Lyckas man blir man dubbad till riddare.

Klädkammaren
I Palatsets klädkammare får stor och liten pröva medeltida kläder. Här kan bli nunna, munk, prinsessa, pilgrim eller riddare.

I Rosens namn är en medeltida deckarnöt. Man letar ledtrådar i det mörka klostret, löser chiffer och gåtor för att hjälpa klostret hitta den försvunna syster Sigrid. För arbetslag, konferens- eller kompisgrupper.

Medeltidsvandring
Dramatiserad visning där man får möte personer som bott och verkat i palatset och klostret.

Konsert, stilla afton
Museet har mycket stämningsfulla lokaler med fantastisk akustik. Under sommaren arrangeras konserter för datum- se under ”Aktuellt”. För gruppen kan vi erbjuda olika typer av kvällsarrangemang med levande ljus. Det perfekta avbrottet i konferensen eller komplement till resan om ni bor kvar i Vadstena.
• Konsert med stilla musik.
• Läsning ur Birgittas uppenbarelser varvat med musik
• Musik, bilder och poesi i en skön blandning.

Föredrag
Föredrag anordnas några gånger per år. I början av oktober hålls årligen ”Birgittaseminariet”, ett populärvetenskapligt seminarium. För dag och tid se under ”Aktuellt”.
För grupper erbjuds också föredrag antingen på museet eller hos er.
Ämnen bl.a. heliga Birgitta, kloster nu och då, medeltida kyrkor, Folkungaätten, Svenska korsfarare, heraldik m.m.