Vallfärdsplatsen vid Vätterns strand

Ohtsedidh

Vandringsutställning 17 mars – 18 juni 2023 Samiska kulturyttringar i mellansverige.

I utställningen Ohtsedidh berättas om samisk närvaro i Mellansverige och vilka olika spår vi hittar efter samernas liv och kultur, ofta betydligt längre söderut i landet än vi kanske tänker oss – en möjlighet för oss i södra Sverige att få kunskap om vårt lands ursprungsbefolkning.

Samernas historia inrymmer många berättelser. Lär dig om vinterbetesland för renar långt ner i Mellansverige, om samerna som skickliga hantverkare och om yrkesgruppen ”sockenlappar”. Utställningen visar hur vi idag kan hitta spår i landskapet av ett folk som med sitt respektfulla förhållningssätt till naturen har rört sig lätt och försiktigt i markerna. Föremål från en arkeologisk utgrävning av ett sockenlappboställe i Järvsö ställs också ut.

Vandringsutställning inlånad från Länsmuseet Gävleborg. Tillgänglig under museets öppettider samt förbokade besök. Kopplat till utställningen erbjuds också programaktiviteter, pedagogiskt material och visningar för skolgrupper.

Guidningar

Här på Klostermuseum anordnar vi historiska guidningar och vandringar som passar de flesta åldrar. Läs mer om dem här

Utställningar

Vi strävar efter att utställningar och guidningar ska grundas i aktuell forskning. Det är ett historiskt museum men också en del av vallfartsmålet Vadstena.

Vigsel & Dop

Museet har vackra och stämningsfulla lokaler för borgerlig och kyrklig vigsel. Beroende på lokal kan ni vara upp till 100 gäster.

Translate »